Waarom tweedehands ski's kopen?

We krijgen regelmatig de vraag waarom men zou overwegen om tweedehands ski's te kopen. Vele mensen kopen ofwel nieuwe ski's of bezitten zelf geen ski's en huren telkens een nieuw setje ski's op wintersport vakantie. 

We bespreken in onderstaande blogpost de redenen waarom men tweedehands ski's zou kunnen kopen en vooral ook waarop men moet letten bij de aankoop. 

Waarom tweedehands ski's kopen?

Een van de belangrijkste redenen om tweedehands ski's te kopen is natuurlijk de prijs. Een nieuw paar ski's kost al snel €500 voor een middensegment ski maar als men op zoek is naar een top carve ski of een top freeride ski, is men al snel +€700 kwijt. Tweedehands ski's daarentegen kan men al vinden vanaf €70 en onze ski's in het top segment kosten rond de €200. Om een voorbeeld te geven: een Rossignol HERO Elite ST Ti, wat aanzien wordt als een ski uit het topsegment kost nieuw €749 maar kan bij ons gekocht worden vanaf €199 (afhankelijk van het jaar), wat een korting is van bijna 75%. Ook in het beginnerssegment hebben we ski's die €79 kosten waardoor de aanschafprijs bijna op hetzelfde niveau ligt als de huurprijs van een paar ski's voor een volledige week. 

Zoals we allemaal weten, zijn skivakanties niet goedkoop en tweedehands ski's kunnen een goeie investering zijn om de wintersport wat betaalbaarder te maken. De prijs van onze ski's is zo gezet dat men, voor de meeste modellen, al na 2 weken (of minder) goedkoper uitkomt dan 2 weken huren op locatie. 

Ook voor kinderski's kan het interessant zijn om deze tweedehands aan te schaffen. Kinderen groeien snel, en groeien dus ook snel uit bepaalde lengtes. Maar ook hier kan men voor een relatief lage prijs (vanaf €49) een goed paar aankopen waarmee men 2 tot 3 jaar kan doen. Soms kan men deze ski's nog eens doorgeven aan een jonger broertje of zusje en kan men ze, als ze te klein zijn geworden, ook nog eens doorverkopen. Men kan hier zeker goedkoper uitkomen dan elk jaar opnieuw te huren.

 

Waar moet men op letten bij de aankoop van tweedehands ski's?

  1. Dikte van de staalkanten 

Waar men zeker op moet letten bij de aankoop van tweedehands ski's is de dikte van de staalkanten. Aan de staalkanten kan men zien hoeveel de ski's gebruikt zijn geweest. Hoe dikker ze zijn, hoe minder ze gebruikt zijn geweest. De staalkanten verliezen een stukje materiaal elke keer dat ze geslepen worden. Hoe meer ze geslepen worden, hoe dunner ze worden. Dit kan men makkelijk zelf visueel controleren door te kijken naar de dikte van de kanten als me de ski plat legt op zijn kop (dus het belangrijkste is het bovenaanzicht). Let er op dat deze nog een minimale dikte hebben van 2mm.

2. Belag van de ski

Naast de staalkanten is het belag (onderkant) van de ski's heel belangrijk om te controleren. Ski's die goed gebruikt zijn geweest, vertonen meestal veel beschadigingen. Kleine krasjes zijn niet erg en hebben geen impact op het gedrag van de ski maar diepe kappen in het belag kunnen wel voor wat problemen zorgen. Als de kern van de ski bloot ligt, kan er vocht aan komen en, zeker voor een houten kern, zorgt dit ervoor dat de kern water begint op te nemen. De kern zal vervolgens beginnen rotten en dit kan ervoor zorgen dat een ski gaat breken. Ook dit is gelukkig makkelijk zelf te controleren. 
3. Koop het juiste model dat past bij jouw niveau

Dit geldt natuurlijk niet enkel voor de aankoop van tweedehands ski's, maar ook voor nieuwe ski's. Sommige mensen overschatten (of onderschatten) hun skiniveau en kopen ski's die niet passen bij hun niveau. Dit kan er toe leiden dat je een ski hebt die veel te stijf is en mogelijks weinig vergevingsgezind is. Hierdoor gaat men, zeker hoe verder dat de dag vordert op een ski staat die meer met jouw aan het skiën is dan jij met de ski en dus verre van prettig is om te skiën. Wees eerlijk met jezelf en probeer een goede inschatting te maken van wat je juist nodig hebt. Als je twijfelt, kan je bij ons terecht voor advies op maat en zoeken wij samen naar de meest geschikte ski. Contacteer ons via email, via chat of telefoon voor een passend advies.

4. Laat je DIN afstellen op jouw situatie (niveau / gewicht / schoenmaat)

Belangrijk als je zelf ski's koopt is dat je de DIN van jouw bindingen laat afstellen op jouw situatie. Dit moet zeker goed gedaan worden, want kan er anders voor zorgen dat je serieuze kwatsuren kan oplopen (omdat de binding niet uitvalt of te snel uitvalt). Bij Mountain Lab doen wij deze instelling gratis voor jou. Geef daarom jouw gegevens (skiniveau, gewicht en schoenmaat mm) mee in jouw bestelling en wij zorgen ervoor dat dit al afgesteld wordt.

5. Koop de juiste lengte

Ook deze is niet enkel van toepassing bij de aankoop van 2dehands ski's, maar ook bij aanschaf van nieuwe ski's. De juiste lengte is net zoals het juiste model: een verkeerde lengte zal ervoor zorgen dat je veel moeilijker skiet. Ofwel verlies je aan wendbaarheid bij te lange ski's ofwel verlies je aan stabiliteit bij te korte ski's. Ook hier kan Mountain Lab je adviseren bij de keuze van de juiste lengte, contacteer ons voor persoonlijk advies. Wij hebben hierover ook een ander blog artikel geschreven.

Hiermee hopen we jullie wat meer inzicht hebben gegeven omtrent de zaken waarop men moet letten bij de aankoop van tweedehands materiaal. Aarzel zeker niet om ons te contacteren indien je vragen zou hebben.

Naast skimateriaal, bieden wij ook nog volgende wintersport producten aan in onze skiwinkel:

Terug naar blog